171 172 169 168 167 166 163 158 149
Zhromaždenie delegátov
ČD SZBD 2024



viac informácií
SZBD
si pripomína
výročie



viac informácií
Pripravuje sa novela zákona
č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a NP

viac informácií
Seriál k ochrane osobných údajov


viac informácií
Podmienky
Zelenej
domácnostiam



viac informácií
Seriál príspevkov
o bezpečnosti
a ochrany zdravia
pri práci


viac informácií
SBD Sládkovičovo
a Galanta

- prijatie za člena SZBD

viac informácií
Allianz
chráni pred podpoistením

úpravou poistnej sumy
aj podľa vývoja trhu realít


viac informácií
Certifikáty
pre stanovenie
poistnej sumy
bytového domu


viac informácií
jQuery Slider
#

pridané:
19.8.2020

Pracovné rokovanie predsedu P SZBD Ing. Vojtecha Molnára s Ministerstvom financií SR

Pracovné rokovanie predsedu Predstavenstva SZBD Ing. Molnára so zástupcami Ministerstva financií SR k novele zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov.

Pracovné rokovanie predsedu P SZBD Ing. Vojtecha Molnára s Ministerstvom financií SR

Včera t. j. 18.8.2020 sa na pôde SZBD uskutočnilo pracovné rokovanie predsedu Predstavenstva SZBD Ing. Vojtecha Molnára a výkonného riaditeľa JUDr. Jaroslava Kováč so zástupcami Ministerstva financií SR, ktorými boli JUDr. Branislav Pokorný, riaditeľ majetkoprávneho odboru a Mgr. Monika Štepanovská z toho istého odboru.

Predmetom rokovania bola bližšia špecifikácia obsahu téz doručených ministerstvu v júli tohto roka v rámci prípravy novely tu hore citovaného zákona.

Zástupcovia SZBD prezentovali svoj názor, náhľad na potrebu zmien v jednotlivých ustanoveniach zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktoré vyplývajú z činnosti družstiev ako dlhoročných správcov bytových domov.

V rámci diskusie si zúčastnené strany vymenili svoje názory na tieto témy s tým, že SZBD do konca septembra 2020 pripraví a zašle ministerstvu podrobnejšiu špecifikáciu týchto zmien spolu s už jeho navrhovaným znením.

Ing. Vojtech Molnár, predseda Predstavenstva SZBD ubezpečil zástupcov ministerstva, že SZBD sa bude aktívne podieľať a zúčastňovať na prácach pri tvorbe novely zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorého gestorom je MF SR. Pripomenul taktiež, že SZBD sa vždy aktívne zasadzovalo a zúčastňovalo na legislatívnych prácach týkajúcich sa správy bytových domov a nebude tomu inak ani v tomto prípade.

Tézy zaslané MF SR:

1. Predmet a rozsah úpravy
Jedná sa o precizovanie úpravy predmetu a rozsahu zákona, t.j. správy domu, formy správy domu, spôsobu a podmienky správy domu so zapracovaním práva, povinnosti a zodpovednosti správcu, spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov a ich orgánov, i vlastníkov bytov a nebytových priestorov.
2. Správa domu
Jedná sa o špecifikovanie a precizovanie správy domu z hľadiska základného rozsahu zodpovedajúcej výške odmeny a ceny za správu a služby nad základný rozsah za osobitnú odmenu.
3. Zmluva o výkone správy
Jedná sa o upresnenie jej obsahu z hľadiska jej základného rozsahu so zohľadnením výšky odmeny a ceny za správu a služieb nad rámec základného rozsahu podľa platného cenníka, podpisovanie zmluvy o výkone správy v prípade, ak poverená osoba odmieta podpísanie schválenej zmluvy vlastníkmi v dome.
4. Zmluva o spoločenstve
Definovanie obsahu zmluvy o spoločenstve, pričom pravidlom by malo byť jedno SVB pre jeden bytový dom. Precizovanie a špecifikovanie podmienok pri členstve v orgánoch spoločenstva vlastníkov.
5. Rozhodovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov
Jedná sa o prehodnotenie doterajšieho spôsobu rozhodovania v súlade s § 14, § 14a, § 14b zákona, zjednodušenie spôsobu zvolávania schôdze vlastníkov a vyhlásenia písomného hlasovania. Riešiť elektronické a korešpondenčné hlasovanie. Vypustiť z rozhodovania vlastníkov hlasovanie o návrhu na vykonanie exekúcie, nakoľko sa jedná o pokračovanie vo vymáhaní nedoplatku, hlasovanie o výške platby za správu, nakoľko je súčasťou schválenej zmluvy o výkone správy.
6. Otázka elektronického doručenia písomností
Jedná sa o zavádzanie a zvýšenie elektronizácie výkonu správy bytových domov doručovaním písomností súvisiacich s výkonom správy. Jedná sa o písomností, napr. mesačný predpis zálohových platieb, vyúčtovanie skutočných nákladov za rok, kópie zmlúv o výkone správy, správy o činnosti správcu, plánu opráv na rok, pozvánky na schôdzu vlastníkov, oznámenia o písomnom hlasovaní a pod.
7. Zastupovanie vlastníkov bytov a nebytových priestorov pred orgánmi verejnej moci
Jedná sa o zosúladenie zastupovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov správcom v súlade s CSP, CMP, správnym poriadkom a trestným poriadkom. Špecifikovanie znášania nákladov za tieto služby vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a zúčtovanie týchto nákladov do poskytnutých služieb.
8. Zástupca vlastníkov
Určiť zákonnú kompetenciu pre zástupcu vlastníkov v dome a jeho zodpovednosť. Riešiť otázku, keď dom nemá zvoleného zástupcu vlastníkov bytov a nebytových priestorov.
9. Prechod správy domu pri zániku zmluvy o výkone správy a zániku zmluvy o spoločenstve
Precizovanie a špecifikovanie podmienok pre správcov a spoločenstvá vlastníkov bytov pri odovzdávaní písomnej dokumentácie týkajúcej sa správy domu.