171 172 169 168 167 166 163 158 149
Zhromaždenie delegátov
ČD SZBD 2024



viac informácií
SZBD
si pripomína
výročie



viac informácií
Pripravuje sa novela zákona
č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a NP

viac informácií
Seriál k ochrane osobných údajov


viac informácií
Podmienky
Zelenej
domácnostiam



viac informácií
Seriál príspevkov
o bezpečnosti
a ochrany zdravia
pri práci


viac informácií
SBD Sládkovičovo
a Galanta

- prijatie za člena SZBD

viac informácií
Allianz
chráni pred podpoistením

úpravou poistnej sumy
aj podľa vývoja trhu realít


viac informácií
Certifikáty
pre stanovenie
poistnej sumy
bytového domu


viac informácií
jQuery Slider
#

pridané:
9.1.2020

Slovenský zväz bytových družstiev oslávil na Odbornej konferencii významné jubileum

Rok 2019 mal pre Slovenský zväz bytových družstiev špeciálny význam. Dovŕšil jubileum, na ktoré môže byť právom pyšný. Päťdesiat rokov existencie znamená úctyhodné číslo a svedčí o významnom postavení na trhu i v našej spoločnosti.

Čo by to bolo za výročie, keby sa poriadne neoslávilo. Hotel Permon v Podbanskom sa stal 12. novembra 2019 dejiskom veľkolepej oslavy 50. výročia od vzniku SZBD a ctení hostia zas svedkami pripomenutia si dôležitého míľnika pre SZBD. Predseda Predstavenstva Vojtech Molnár bilancoval minulosť a pomenoval aj ciele do budúcnosti. Podobne aj hostia z partnerských organizácií vo svojich príhovoroch zdôraznili dôležitosť existencie SZBD a význam spolupráce.
Podstatnou súčasťou programu oslavy bolo ocenenie funkcionárov. Ocenenie za dlhoročnú odhodlanú prácu na poli SZBD a v bytovom družstevníctve si odnieslo 33 funkcionárov z družstiev z rôznych kútov Slovenska.
Okrem toho došlo aj k oficiálnemu potvrdeniu členstva SZBD v Stavebnej komore SR. Ing. Molnár prijal z rúk prezidenta SK SR pána Ivana Pauera certifikát, ktorým deklarovali svoj dohovor.
Po prijatí certifikátu a odovzdaní ocenení čakal na hostí hudobný program zastúpený interpretmi z a cappella formácie For You. Päťčlenná zostava sa postarala o kvalitný kultúrny program ako aj výbornú zábavu, ktorá napokon pokračovala až do rána. Družstevníci opäť raz dokázali, že sa na tanečnom parkete nedajú zahanbiť.
Hotel Permon sa však v dňoch 12.-13. novembra okrem oslavy a zábavy zmenil aj na miesto nasávania informácií. Odborná konferencia dnes už predstavuje dlhoročnú tradíciu, kde na zástupcov členských družstiev SZBD každoročne čaká množstvo informácií a noviniek z oblastí, ktoré správcovia potrebujú vo svojej každodennej práci. A inak tomu nebolo ani v poslednom ročníku. Aktuálny ročník dal priestor legislatívnym novinkám, ktoré odprezentovali generálny riaditeľ sekcie civilného práva MS SR JUDr. Martin Maliar a prezident Stavebnej komory SR Ivan Pauer. Okrem toho mohli účastníci konferencie nahliadnuť do problematiky Trestnej zodpovednosti právnických a fyzických osôb pri správe BD odprednášanú kpt. JUDr. Petrom Zelinkom.


Ohľadom financovania komplexnej obnovy bytových domov poskytol informácie poslucháčom Ing. Juraj Bartoš zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Problematiku rozpočítavania tepla a teplej vody objasnil Ing. Dušan Slobodník a nechýbali ani zástupcovia Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorí sa podelili o poznatky z vykonaných kontrol.
Ako sa šetrí energia ozrejmili prednášajúci zo Slovenskej sporiteľne podobne ako Ing. Miroslav Mariaš, hlavný štátny radca Ministerstva hospodárstva SR. Priestor dostala aj poisťovňa Allianz s témou Aktualizácia zmlúv pre poistenie bytových domov a zodpovednosti za škodu odprezentovaná Ing. Milanom Holinďákom.
Ani tento rok nechýbala prednáška PSS, s ktorou vystúpila JUDr. Katarína Niňajová. Tentoraz sa zamerala na kvalitné financovanie, ktoré má byť základným predpokladom kvalitnej správy a obnovy bytových družstiev. Hrozí, že zostaneme bez plynu? Tak aj na túto otázku dostali účastníci konferencie odpoveď. Ing. Marián Kmeťko z SPP okrem toho objasnil aj možné scenáre vývoja cien zemného plynu. Správcovia družstevných bytov sa určite stretávajú s otázkou, ako čistiť fasády bytových domov. Adrián Avuk z Bombafasády preto do detailov vykreslil profesionálne a zároveň ekologické čistenie.
Rok 2019 sa niesol v znamení pripomienky 50. výročia vzniku Slovenského zväzu bytových družstiev. Tohtoročná Odborná konferencia bola preto netradične spojená s oslavou významného jubilea a vzdala poctu všetkým tým, ktorí sa v minulosti ako aj v súčasnosti podieľajú na rozvoji SZBD i na všestrannej podpore členských družstiev.